úterý 17. března 2015

Percy Jackson - Moře Nestvůr

Stejně jako u prvního dílu (Zloděj blesku) můžete očekávat příliv napětí a dobrodružství, doplněný o spoustu komických situací. Tentokrát mi ale více prvků v knize připomnělo příběhy o Harry Potterovi. Dnes je však již těžké psát fantasy knihu, která se Pottera ani letmo nedotkne.


Na začátku se Percy ocitá opět ve své škole, tentokrát však bez Grovera, který zmizel. Našel si zde nového kamaráda Tysona, který je ovšem oproti ostatním kontrastně veliký a bydlí na ulici. Postava Tysona zásadně ovlivní a zpestří celý příběh, jelikož svou povahou a popsaným vzhledem vyniká nad ostatními postavami.

Percy Jackson – Moře nestvůrHned během několika školních dnů se ve školní tělocvičně stane incident s fantastickými obludami. Zde je příběh tak chaoticky popsán, že ve výsledku ani nevíte, kdo proti komu bojoval, a kde se nestvůry v tělocvičně vzaly.

Po incidentu se Percy vrací do tábora, kde se, k jeho smůle, změnil tým vedoucích. Bere si s sebou i Tysona, který, jak se později zjistí, je kyklop. Strom, který chránil tábor před vstupem nežádoucích osob, pomalu odumírá. Percy spolu s Anabeth a Tysonem vymýšlí plán, jak tábor zachránit. Percy má zvláštní sny o Groverovi, které jak se zdá, jsou skutečností. Grover se ocitl na neznámém ostrově v zajetí kyklopa, který si ho chce vzít, jelikož si myslí, že Grover je kyklopka.

Hrdinové zjišťují, že ostrov se nachází kdesi v Moři nestvůr, kde má kyklop i pověstné Zlaté rouno. To by mohlo strom, tedy i tábor zachránit. Vydávají se tedy na výpravu do Moře nestvůr. Cestou je čekají napínavé situace a žádný ze čtenářů nemůže do poslední chvíle tušit, jak celý příběh vlastně skončí - zda se Percymu podaří získat rouno, zachránit Grovera a bezpečně se vrátit do tábora.

Hlavním nedostatkem knihy, jsou dle mého názoru podobné situace. Hlavní hrdiny někdo napadne, oni použijí meče a štíty a nakonec protivníka přemohou. To je sice pěkné zpestření děje, ale ne v případě, že se tyto situace objeví v ději několikrát.

Kniha je velmi kvalitně propracována vzhledově. Obal je zářivý, lesklý, i hezky barevně provedený, což si myslím, že při koupi čtenáře hodně ovlivní. 
Děj má spád a je bez dlouhých a nudných pasáží, které děti rády vynechávají. Konec knihy zdá se býti příliš useknutý, ale již v dalším dílu snad najdu pokračování a návaznost na ony události poslední kapitoly.

Žádné komentáře:

Okomentovat